| : Töltött szőlőlevelek (Dolmades) |
Töltött szőlőlevelek (Dolmades)
Ami nekünk magyaroknak a "Töltött káposzta", az a görögöknél a "Dolmades", azaz a töltött szőlőlevél.
Hozzávalók:
50-60 szőlőlevél, 2 dl olaj, 2 csészényi finomra vágott hagyma, fél csésze finomra vágott kapor, 1 csésze rizs, 2 citrom leve, só, bors.
Elkészítés:
A szőlőleveleket forró vízzel leforrázom, lecsepegtetem és hűlni hagyom. A citromlé kivételével az összes hozzávalót összekeverem és ebből egy-egy evőkanálnyit egy-egy levélre téve azt feltekerem, a végeit begyűröm. A fazék alját kibélelem néhány szőlőlevéllel, majd rétegenként szorosan rápakolom a szőlőleveles tekercseket. Az egészet lefedem egy lefordított nehéz tányérral - hogy fel ne tudjanak jönni a főzés során. Ráöntöm a citromlevet és annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön addig főzöm, míg fel nem itta a levet, azaz a rizs meg nem főtt. Hűlni hagyom és lapos tálon egymás mellé helyezve tálalom. Hozzá görög citrommártást (Avgolemono) kínálok.
| |